9. ledna 2014

Dny na monoski 2014 s aktuálními termíny (letos je sněhu méně...)

Již podruhé přichází Centrum APA s Dny na monoski, při kterých nabízí všem zájemcům možnost lyžovat na speciální lyži a užít si spoustu zábavy. Zváni jsou především vozíčkáři, dveře areálů jsou ale otevřeny všem. První monoski vyjedou na svah 11. ledna v Hlinsku v Čechách. Spolupracujícím lyžařskými školami jsou Skifanatic a Newman school. Pro rodiče s dětmi připraven doprovodný program s Kravíkem. Záštitu nad Dny na monoski převzal český reprezentant Petr Záhrobský.



„Po loňské až nečekaně velké účasti a obrovskému ohlasu veřejnosti by byl hřích Dny na monoski nezopakovat,“ uvádí vedoucí Centra aplikovaných pohybových aktivit při fakultě tělesné kultury v Olomouci Ondřej Ješina. Toto Centrum se zaměřuje mimo jiné na rozvoj sportovně-rekreačních aktivit pro lidi s handicapem v České republice. Jednou z těchto aktivit jsou i Dny na monoski.

Jako první se projekt uskuteční ve Ski-areálu Hlinsko v Čechách 11. 1. 2014, následně se představí ve Ski-areálu Rališka na Horní Bečvě 23.2. 2014 a jako poslední destinací bude Ski- areál Hlubočky u Olomouce 1. 3. 2014.

Co to vlastně je monoski? Speciální konstruovaná lyže umožňující lyžování tělesně postižením. Skládá se ze sedačky, která je usazena na jednu lyži, odtud název monoski. V ruce pak lyžař má další dvě stabilizační lyže k udržení rovnováhy a správnému vykrojení oblouku. Lyžovat na monoski ale může úplně každý, je to zábava a oproti klasickému lyžování něco netradičního.

V každém areálu bude k dispozici 6-8 monoski, které budou v nepřetržitém provozu. Základní nácvik jízdy jak na vleku, tak na svahu bude probíhat pod dohledem instruktorů Centra APA, tudíž o bezpečnost nemusí být obavy. Stejně tak jsou všechny tři areály bezbariérové, nebude tedy problém s příjezdem a přesednutím z vozíku na monoski. Vzhledem k finanční náročnosti na pořízení monoski provozuje Centrum APA půjčovnu, kde je možné se po celou zimu monoski zapůjčit. Více informací nejen o půjčovně a Dnech na monoski 2014 na www.apa.upol.cz.

„Zveme jak všechny aktivní monolyžaře, tak začátečníky, stejně jako všechny zvědavce, kteří si prostě jen chtějí vyzkoušet něco nového,“ uzavírá za organizátory Martin Kučera.

Projekt je financován z programu Think Big Nadace Telefónica. Mediálním partnerem akce je rádio KISS. (informace čerpány z oficiální tiskové zprávy a webových stránek Centra APA)

PS: APA připravuje metodiku a školí Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje v tom, jak pomoci a popř. evakuovat lyžaře na monoski.

2 komentáře:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...