14. června 2011

Prezentace kompenzačních pomůcek


V úterý 14. 6. 2011 pořádalo v rámci projektu Centra integrované podpory v MSK speciálně pedagogické centrum Srdce ve spolupráci s firmou Petit, o.s.,  v tělocvičně Základní školy a Praktické školy Opava, Slezského odboje 5, prtezentační výstavu kompenzačních pomůcek. Pozváni byli rodiče s dětmi na individuální konzultaci, ale i učitelé speciálních škol  a zaměstnanci sociálních služeb v okolí, a také učitelé žáků z běžných základních škol, kteří ve své třídě mají integrovaného žáka.

O akci byl poměrně velký zájem, zejména v dopoledních hodinách, kdy se pan Menšík nestihl ani na chvilku zastavit. Akce byla zaměřena na žáky s tělesným a mentálním postižením a s komunikačními obtížemi.

Prezentace se zúčastnili i  zástupci Moravskoslezského kraje, Mgr. Kamila Králová a Bc. Dušan Folvarčný, které doprovázel ředitel školy a SPC Mgr. Jiří Kupka.

Rodiče žáků se zajímali  hlavně o pomůcky k alternativní komunikaci - komunikátory, počítačové programy k augmentativní a alternativní komunikaci, hlasové výstupy. Novinkou byl tablet s komunikačními tabulkami modernizovaného programu Altík, tablet je možné používat s krytem a přídavným reproduktorem. Je možné ho vložit do pouzdra a nosit s sebou anebo připevnit na vozík anebo na pracovní stůl do pohodlné polohy. Ovládání se dá ulehčit i přídavným tlačítkem, které umožní skenování (postupný výběr obrázků) a potvrzení výběru obrázku.

Rodiče se také zajímali o pomůcky k ovládání počítače  - tlačítka, klávesnice, myši - a o výukový sofware firmy Petit. Dobrý tip na dárek pro dítě - plyšový pejsek, který vrní a odfukuje, anebo mluvící fotoalbum, do kterého se dají nahrát komentáře k jednotlivým stránkám.



Zejména učitelé běžných základních škol, ale i speciálních škol v okolí, měli zájem o učebnice, které jsme použili ze skladu a zásob školy a z laskavé nabídky nakladatelství Scientia.
http://www.scientia.cz/katalog.asp?co=prodeje


Všechny pomůcky i s aktuálním ceníkem najdete na:
http://www.petit-os.cz/

Tato akce byla spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.


















Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...